wtorek, 26 marca 2019

Gofry szpinakowe z łososiem

Gofry zwykle kojarzą mi się z deserem na słodko. Ale czemu nie spróbować zrobić ich na pikantnie?
Te ze szpinakiem Hortex smakują naprawdę wspaniale! I będą kolejnym zdrowym, zielonym akcentem w naszym wiosennym menu. Podane z wędzonym łososiem i jajkiem będą stanowiły eleganckie śniadanie lub lunch we dwoje. 



Ciasto na gofry:
1 jajko
1/2 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju
ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
200 g mrożonego szpinaku liście Hortex

kilka plasterków łososia wędzonego
2 jajka na twardo
pomidorki koktajlowe
zielenina do posypania

sok jabłko wiśnia Hortex do podania



Ciasto: Szpinak rozmrozić nad kąpielą wodną (lub bezpośrednio na sicie ale będzie to dłużej trwało), odsączyć z wody. Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone liście szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem. Upiec gofry. 

Jeszcze ciepłe gofry podawać z łososiem, pomidorkami i fetą. Danie posypać zieleniną.
Podać z sokiem Hortex jabłko wiśnia.



Przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)