niedziela, 31 marca 2019

Babka pomarańczowa

Na rodzinne spotkanie przy świątecznej kawie proponuję pyszną i szybką babkę na soku pomarańczowym Hortex. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Pięknie pachnie pomarańczami, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Ciasto:
220 g masła
szczypta soli
1 szkl cukru
5 jajek
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl soku 100% pomarańcza Hortex

Lukier:
szkl cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny



Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę i sok pomarańczowy. Ciasto przelać do foremki posmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać lukrem.

Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody.

Przepis bierze udział w akcji:

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)