piątek, 6 kwietnia 2018

Mini babeczki migdałowe

Pyszne, pachnące migdałami, babeczki na jeden kęs. Niekoniecznie musicie je zrobić w takiej formie. Świetnie będą się prezentować również jako tradycyjne muffinki, a zrobicie je w kilka chwil :) Polecam :)



Ciasto:
  1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli
czekolada
kolorowa posypka



Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukiereczkami.

8 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają takie małe babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne:) Wypieki z dodatkiem mielonych migdałów to zdecydowanie coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze babeczki, lubię wypieki z dodatkiem migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie małe, a ile radości mogą sprawić ! Pyszne i piękne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)