niedziela, 22 kwietnia 2018

Sernik ziemniaczany

Pyszny sernik z dość nietypowym dodatkiem ;) Ziemniaki sprawiają, że sernik jest "ciężki" i wilgotny, taki właśnie lubię najbardziej. Zapewniam, że w smaku są one zupełnie niewyczuwalne. 
Idealny do kawy :)




500 g sera białego
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
100 g masła
5 jajek
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 budyń śmietankowy
240 g serka homogenizowanego waniliowego
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1/2 szkl rodzynek



Ser zmielić z ziemniakami dwa razy. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Nadal miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto.
Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik. Ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Sernik posypać cukrem pudrem.




13 komentarzy:

  1. Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza pora wypróbować, jest naprawdę pyszny :)

      Usuń
  2. Świetny pomysł na dodanie ziemniaków do sera. Ja tez lubię wilgotne serniczki. Pozdrawiam gorąco ❤ 😊 💛

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Też jeszcze nie robiłam z ziemniakami sernika,ale myślalam o tym. Przetarlas szlak Asiu,więc trzeba spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika śmiało możesz wypróbować ;) jestem pewna, że Ci posmakuje :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie, dodatek ziemniaków wydaje się dość nietypowym składnikiem deseru. Ale skoro ciasta z dodatkiem marchewki, cukinii czy buraka smakują świetnie, to dlaczego by nie spróbować z ziemniakiem?:) Sernik wygląda pysznie, a jeśli jest wilgotny i ciężki, to jest to zdecydowanie sernik w moim guście:);)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny i niezwykle smakowity serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z Ziemniakami to coś nowego dla mnie, muszę kiedyś taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny serniczek, taki z ziemniakami długo zachowuje świeżość

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana!
    Dawniej serniki piekło się zawsze z dodatkiem ziemniaków lub mąki kartoflanej, smak niebiański:)
    Do kawki- idealny!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)