piątek, 27 kwietnia 2018

Kasza jaglana z jajkiem, awokado i chipsami z bekonu


Pyszne, zdrowe i sycące danie. 
Płynne żółtko i mega chrupiący bekon sprawią, że wrócisz do niego jeszcze nie raz ;)
Doskonale sprawdzi się jako lekkie danie obiadowe lub kolacyjne. Może być również smacznym i pożywnym śniadaniem.



Na 1 porcję:
1 woreczek kaszy jaglanej prażonej Cenos
1 jajko
3 plasterki bekonu parzonego
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
kawałek czerwonej cebuli
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka oliwy z oliwek



Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bekon smażymy aby był chrupiący, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy jajko. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy w ćwiartki a cebulę w piórka.
Na talerzu układamy kaszę, awokado, pomidorki, jajko i bekon. Całość posypujemy natką, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.



5 komentarzy:

  1. Pyszne i pomysłowe danie. Chętnie schrupała bym chipsy z bekonu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania! Uwielbiam jaglankę. Powiem Ci, że robię coś podobnego - jaglanka, jajko, bekon i pieczarki. Mój mąż bardzo lubi jeść ją na kolację i pewnie niedługo opublikuję przepis u siebie. Twoja wersja prezentuje się bardzo smacznie - jest tak kolorowo:) Już wiem, że polubiłabym taką sałatkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i bardzo pożywne danie :) Palce lizać! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie, zjadła bym z ogromnym apetytem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Joasiu droga!
    Już pojadłam oczami- dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)