niedziela, 12 listopada 2017

Rogale śniadaniowe z makiem

Wczoraj upiekłam przepyszne rogale na dzisiejsze, niedzielne i leniwe śniadanie. Wyszły wspaniałe! Chrupiąca skórka i mięciutkie jak puch wnętrze. Po prostu doskonałe. Nawet na drugi dzień zachowają świeżość.
Świetnie smakują na słodko z dżemem i kubkiem mleka lub kakao. Ale z plasterkiem sera, pomidorka i szynki też smakują wspaniale.
Koniecznie upieczcie je swoim bliskim aby później móc delektować się pysznym, rodzinnym śniadaniem.
Upieczone rogaliki można zawinąć w folię i zamrozić a później po odmrożeniu podgrzać w mikrofali lub piekarniku. Będą jak zaraz po upieczeniu. To tak na wypadek, gdyby ktoś obawiał się, że nie poradzi sobie z 8 sporymi rogalami ;)))



Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 ml mleka
100 g masła
25 g świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
jajko do posmarowania rogali
2 łyżki maku do posypania



Ciasto: Drożdże utrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Mleko podgrzać z masłem do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąki i sól, wlać ciepłe mleko z masłem, drożdże i rozbełtane jajka. Wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (ok 15 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg o średnicy 25 cm i grubości ok. 1cm. Podzielić na 4 trójkąty. Każdy trójkąt zwinąć do środka od szerszej do węższej części. Końce rogali zwinąć. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Włączyć piekarnik na 200 stopni.
Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce.




17 komentarzy:

  1. Przyjemnie takiego zjeść nie tylko na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego rogalika bardzo chętnie zjadłabym na śniadanko :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam kiedyś podobne; są pyszniutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. najlepsze! i do tego masełko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło koniecznie! Plus kubek zimnego mleka....

      Usuń
  5. Jak ja lubię takie domowe rogaliki. Joasiu chętnie przygarnę jednego, zanim sama upiekę 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Z takimi rogalami śniadanie smakuje o wiele lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Joasiu!
    Pysznie wyglądają Twoje rogaliki:)
    Pozdrawiam mile:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobilam i sa wspaniale,dzieki Asia za przepis! Latwe, proste i przyjemne w realizacji:-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)