niedziela, 26 listopada 2017

Piernik last minute z powidłami

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy ale ja już zaczynam myśleć co upiec z tej okazji.
Piernik last minute jest świetną propozycją dla osób zabieganych. Nie wymaga długiego przygotowywania i leżakowania. Doskonale smakuje już na drugi dzień. Jest wilgotny, po prostu pyszny. A połączenie korzennych smaków z powidłami i czekoladą sprawi, że każdy będzie sięgał po następny kawałek :)




Ciasto:
kostka margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy korzennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki

1,5 słoiczka powideł śliwkowych
2 łyżki zmielonych orzechów

Polewa czekoladowa:
1/4 kostki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao



Ciasto: Margarynę, wodę, cukier, miód, przyprawę i kakao podgrzewać do czasu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Ostudzić.
Do masy dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć powidłami. Polać polewą i posypać orzechami. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Polewa: Wszystkie składniki podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia.



zBLOGowani.pl

16 komentarzy:

  1. Joasiu!
    I ja mam taki bardzo stary, bo 35 letni przepis na ciasto piernikowe. Zawsze się udaje, jest pyszny i długo( jeśli przetrwa) świeży.
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Morgano nie ma to jak stare sprawdzone i niezawodne przepisy :)

      Usuń
  2. Pysznie i pięknie wygląda Twój piernik. Zbliżają się święta, więc przepis, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu, piernik pierwsza klasa :) Mam bardzo podobny przepis :) te stare, sprawdzone przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu ja też już testuje nowe pomysły :),piernik też już robiłam,ale taki na herbacie. A Twój wygląda naprawdę zacnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne i też ze starych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam.A mogłabym się dowiedzieć na keksówkę o jakich rozmiarach jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pieczemy bez - czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)