Potrzeba tylko 2, no może 3 składników aby zrobić naprawdę zdrowe lody, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Ktoś chętny na porcyjkę?
Z podanych składników wychodzi ok 8-10 gałek lodów.
1 dojrzałe awokado
2 dojrzałe banany
sok z 1/2 limonki
Dojrzałe awokado jest miękkie, skórka ma ciemniejszy kolor. Wtedy można śmiało je rozkrajać. Jeśli kupiliście twarde awokado, włóżcie je do papierowej torebki lub połóżcie obok banana. Po 1-2 dniach w temperaturze pokojowej powinno być już dobre.
Banany obieramy i grubo kroimy. Wkładamy do woreczka i mrozimy. Miąższ z awokado przekładamy do blendera, dodajemy sok z limonki i zamrożone banany. Miksujemy na gładką masę. Należy pamiętać aby mikser był przeznaczony do kruszenia lodu. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalki jeszcze na ok 2-3 godziny. Wtedy będą idealne. Gdyby pozostały tam dłużej należy lody wyjąć przed podaniem na ok 10-15 minut aby trochę zmiękły.
Na pewno są bardzo pyszne. Przyznam, ze to dla mnie nowość lody z awokado.
OdpowiedzUsuńLodów z awokado nie jadłam, ale nadrobię to ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich lodów, ale wszystko przede mną ;)
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł!! :)
OdpowiedzUsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuń