sobota, 12 sierpnia 2017

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. 
Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;)




 Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 jajko
4 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

Pianka:
4 łyżki cukru
4 białka
kisiel np.wiśniowy
1 kg śliwek

cukier puder do posypania ciasta




Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika.

Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając kisiel (proszek).

Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć połówki śliwek skórką do spodu. Piankę wyłożyć na śliwki, Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce zmrożone ciasto.

Ciasto piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta :) Wygląda przepysznie
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z chęcią bym porwała do kawki

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze śliwkami może nawet smaczniejsze 😍 niż z jabłkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, to zdecydowanie coś dla mnie :)
    Muszę tylko poczekać, aż śliwki u sąsiada dojrzeją ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)