niedziela, 4 czerwca 2017

Tarta z kremem i musem truskawkowo-bazyliowym

Ostatnio staram się jeść mniej słodyczy ale przynajmniej w niedzielę do kawy musi być u mnie jakieś ciasto. Od kawałeczka słodkich kalorii nic się przecież nie stanie ;)
Tym razem upiekłam kruchą tartę z kremem i musem truskawkowym. Doskonałe kruche ciasto z kremowym nadzieniem i do tego mus truskawkowy tworzą połączenie idealne. Jest to pyszny deser do letniej popołudniowej kawy. 
Nie bójcie się dodatku bazylii w musie truskawkowym, to połączenie smaków jest naprawdę świetne!




Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g ziemnego masła
50 g cukru pudru
żółtko
łyżka kwaśnej śmietany
spora szczypta soli

Krem:
250 g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mus truskawkowo-bazyliowy:
30 dag truskawek
kilka liści bazylii
2 łyżki cukru



Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż, groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.

Mus truskawkowy: truskawki umyć, oczyścić i pokroić. Przełożyć do rondelka, podlać 2 łyżkami wody, dodać cukier i gotować na małym ogniu ok 5-10 minut aż puszczą sok i będą miękkie. W tym czasie dodać posiekane listki bazylii. 1/3 szkl zimnej wody wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do gotujących się truskawek. Cały czas mieszać a po ok 2 minutach jak mus zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić.

Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone, wymieszać.

Spód tarty posmarować kremem. Schłodzić. Kawałki tarty polać musem truskawkowym bezpośrednio przed podaniem, na talerzykach.

9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)