Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z
Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze
słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się na śniadanie lub piknik.
500 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
3 łyżki maku
3 łyżki maku
4 łyżki sezamu
jajko do posmarowania
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i drożdże, wymieszać. Wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie wyrobić, podzielić na 10 części. Uformować kulki, przykryć i odstawić na 20 minut. W kuleczkach zrobić dziurę palcem i obrócić jak hula hop kilka razy aby dziurka się powiększyła.
W garnku zagotować wodę z łyżeczka cukru. Kłaść bajgle i gotować z każdej strony ok 1 minuty. Odłożyć na ściereczkę. Bajgle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec ok 20-25 minut w 190 stopniach.
Wyglądają przepięknie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dziekuję :)
UsuńChętnie schrupała bym takiego bajgla. Z Krakowa na pewno nie pochodzi, jeszcze nie spotkałam się z nim :) Nazwa raczej ślązacka, może z tamtąd pochodzi ? -:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu teraz mało znany ale wg Wikipedii wywodzi się właśnie z Krakowa ;) Bajgle najbardziej popularne są w Stanach i na zachodzie ;)
Usuńhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Bajgiel
Rewelacyjnie wyglądają :) Zjadłabym z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Aniu :)
Usuńcudne, takie domowe muszą być pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszę sobie kiedyś takie zrobić, bo wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńjakie ładne rumiane
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkurczę Asiu, takiego mi smaka narobiłaś na bajgle ;( wyglądają wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu; )
Usuń