Pyszny i niebanalny deser na wyjątkowe okazje. Zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy.
Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :)
Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną.
Ptysie:
szkl wody
100 g masła
szczypta soli
200 g mąki
5 jajek
lody waniliowe
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki uprażonych płatków migdałów
kilka dużych truskawek
Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Ptysie przekroić w poprzek. Ułożyć plasterki truskawek, dużą gałkę lodów i nakryć odkrojoną "czapeczką". Ptysie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami. Pozdawać od razu po przygotowaniu.
Kanapka lodowa z ptysiami - super pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle mi narobiłaś ochoty na takie ptysie z lodami :) Mniam... :)
OdpowiedzUsuń;))))
UsuńPomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńBardzo fajny przepis i pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńgenialny pomysł i do tego pięknie wykonany :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :)))
UsuńI jak mu się oprzeć? :D
OdpowiedzUsuńBędzie trudno ;)))
UsuńPełna rozpusta, ale jak tu przejść obok takiej obojętnie :-)
OdpowiedzUsuńNie da się ;))
Usuńale zjadłabym takiego jednego ptysia :)
OdpowiedzUsuńPolecam Elu, pyszne są :)
UsuńPrzepyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńCoś cudownego :)
OdpowiedzUsuń