niedziela, 11 czerwca 2017

Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami

Pyszny i niebanalny deser na wyjątkowe okazje. Zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy. Polecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy.
Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :)
Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną.




Ptysie:
szkl wody
100 g masła
szczypta soli
200 g mąki
5 jajek
  
lody waniliowe
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki uprażonych płatków migdałów
kilka dużych truskawek



Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę, zmniejszyć płomień i bardzo energicznie mieszać aż utworzy się gęsta kula, odchodząca od ścianek garnka. Ciasto przestudzić. Cały czas miksując wbijać po jednym jajku. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać nieduże ptysie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętać aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić.
Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki. 
Ptysie przekroić w poprzek. Ułożyć plasterki truskawek, dużą gałkę lodów i nakryć odkrojoną "czapeczką". Ptysie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami. Pozdawać od razu po przygotowaniu.

19 komentarzy:

  1. Kanapka lodowa z ptysiami - super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś ochoty na takie ptysie z lodami :) Mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialny pomysł i do tego pięknie wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pełna rozpusta, ale jak tu przejść obok takiej obojętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale zjadłabym takiego jednego ptysia :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)