środa, 21 czerwca 2017

Jogurtowo-ziołowe szaszłyki z kurczaka i grecka sałatka jaglana

Kurczak w jogurtowo-ziołowej marynacie smakuje wprost bajecznie. Tak przygotowane szaszłyki można upiec w piekarniku, na patelni grillowej lub na grillu. Doskonale smakuje z lekką sałatką jaglaną.
Polecam na obiad lub grillowe spotkanie ze znajomymi.


Szaszłyki:
3 pojedyncze filety z kurczaka
1 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki ziół prowansalskich
łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek


Filety dzień wcześniej myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. W miseczce mieszamy jogurt z przyprawami, zalewamy kurczaka i mieszamy dokładnie z marynatą. Kurczaka przykryć folią i odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień nadziewamy na wcześniej namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Pieczemy ok 30 minut w 190 stopniach.





Grecka sałatka jaglana:
200 g kaszy jaglanej
1 szkl ciemnych oliwek
ogórek szklarniowy
kilka liści sałaty
kilkanaście pomidorków koktajlowych
opakowanie sera feta
mała czerwona cebulka
2 łyżki siekanego koperku
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek


Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Pomidorki, ogórka i sałatę umyć, osuszyć. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka w półplasterki, sałatę porwać. Cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku. Uważać z solą gdyż feta jest wystarczająco słona.


11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)