wtorek, 29 lipca 2014

Orientalny kurczak z pędami bambusa

Dzisiaj proponuję Wam szybki i bardzo ostry obiad. Dla wszystkich miłośników kuchni chińskiej. Ja długo nie mogłam się przekonać do kuchni orientalnej ale coraz bardziej zaczyna mi smakować. A to danie było po prostu pyszne. A robi się je dosłownie w chwilkę. Ostatnio, gdy pracuję, to dla mnie ważne aby szybko ugotować coś dobrego. Polecam :)



podwójna pierś z kurczaka
4 łyżki słodkiego sosu chili
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków Kamis
puszka pędów bambusa
dymka
1/2 papryczki chili
3 łyżki sezamu
2 łyżki oleju

op. makaronu ryżowego z tapioką 




Filety umyć, oczyścić i osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miseczki. Sos chili i sos sojowy wymieszać z przyprawą do dań chińskich. W takiej mieszance marynować kurczaka ok 1 godziny. Na suchej patelni uprażyć sezam. W woku lub rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i przesmażyć na nim kurczaka. Dodać pokrojoną jasną część dymki. Gdy kurczak będzie usmażony dodać pędy bambusa i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć jeszcze chwilę, dodać 2 łyżki sezamu, wymieszać.W tym samym czasie przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W miseczkach ułożyć makaron i kurczaka. Posypać posiekaną zieloną częścią dymki i resztą ziaren sezamu.

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł na kurczaka. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki, na orientalne potrawy to ja zawsze mam ochotę.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)