20 dag kurek
cebulka
2 łyżki masła
1/2 kg ziemniaków
1,5 l wywaru grzybowego (ew. jarzynowego)
100ml śmietany
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
cebulka
2 łyżki masła
1/2 kg ziemniaków
1,5 l wywaru grzybowego (ew. jarzynowego)
100ml śmietany
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz
Kurki oczyścić, opłukać i osuszyć. Większe pokroić. Na dużej patelni rozpuścić masło i przesmażyć posiekaną cebulkę i kurki (ok 10 min). Lekko posolić i popieprzyć.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wywar grzybowy doprowadzić do wrzenia, wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przesmażone kurki i zahartowaną gorącym wywarem śmietanę. Ew. doprawić do smaku. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Wywar grzybowy można zastąpić tym z kostki. Wtedy rozpuszczamy 1 kostkę grzybową w 1,5l wrzątku.
W sezonie obowiązkowa zupka, pycha
OdpowiedzUsuń:)))
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny ja tylko dodaje mało śmietany bo mąż niestety jak wyczuje to nie zje ale też jest smaczna, a kurek w tym sezonie mamy pod dostatkiem już na zimę zamrożone żeby można było nawet wtedy zrobić taką dobrą zupkę ;)
OdpowiedzUsuń