niedziela, 27 lipca 2014

Kruche ciasto ze śliwkami

Pojawiły się już śliwki więc nie może zabraknąć ciasta ze śliwkami. Ponieważ wczoraj miałam strasznego lenia zrobiłam takie bardzo szybkie kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem. Jest nie tylko łatwe i szybkie ale jakie pyszne! A zapach cynamonu rozchodził się podczas pieczenia po całym mieszkaniu. Ciasto musiałam pokroić jeszcze ciepłe bo rodzinka nie mogła się doczekać pałaszowania ;)



Ciasto kruche:
600g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny
200g c. pudru
2 jajka

ok 0,7 kg śliwek
3 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu Kamis

cukier puder do posypania ciasta



Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimną margarynę i posiekać. Na koniec dodać jajka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Dużą (24x36cm) blaszkę posmarować tłuszczem i wylepić połową ciasta. Ciasto nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na kilkanaście minut do lekkiego zarumienienia. Poukładać połówki śliwek skórkami do spodu, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Na śliwki rozrzucić poskubaną drugą połowę ciasta.
Piec jeszcze ok 15 minut aż ciasto będzie rumiane. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki Madziu :) ciasto rozeszło się szybciutko, jedliśmy jeszcze ciepłe ;)

      Usuń
  2. Mmm, musiało pachnieć zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Droga Asiu!! Ciasto wyszło super! bardzo smaczne i kruche.Ale ja piekłam go 40 min.w całości ze śliwkami! przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)