Edytowano: Przepis został opublikowany w czerwcowym wydaniu Przepisy Czytelników (6/2015r.)
Ciasto:
350g mąki pszennej
100g c. pudru
1 op. c. waniliowego
jajko
kostka masła
Masa serowa:
100g miękkiego masła
150g c. pudru
4 jajka
750g 3-krtotnie mielonego sera białego
1 c. waniliowy
150g śmietanki 30%
1 budyń waniliowy
150g czerwonej porzeczki
Karmel:
40g cukru
1 łyżka wody
2 łyżki dowolnego dżemu
50g prażonych płatków migdałów
350g mąki pszennej
100g c. pudru
1 op. c. waniliowego
jajko
kostka masła
Masa serowa:
100g miękkiego masła
150g c. pudru
4 jajka
750g 3-krtotnie mielonego sera białego
1 c. waniliowy
150g śmietanki 30%
1 budyń waniliowy
150g czerwonej porzeczki
Karmel:
40g cukru
1 łyżka wody
2 łyżki dowolnego dżemu
50g prażonych płatków migdałów
Ciasto kruche: Suche składniki posiekać z zimnym masłem, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrami na puch. Stale ucierając dodawać po 1 jajku, potem ser i budyń w proszku. Śmietankę ubić i wymieszać z masą serową.
Porzeczki obrać, opłukać i osuszyć. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy (24cm), spód ponakłuwać widelcem. Wylać 1/2 masy serowej, posypać porzeczkami, wylać resztę masy i wyrównać wierzch sernika.
Karmel: W rondelku podgrzewać cukier z wodą aż do uzyskania złotobrązowego karmelu. polać nim fantazyjnie sernik. Piec 35 minut w temp. 170st. a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec kolejne 30-40 minut. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. najlepiej na noc w chłodnym miejscu.
Przed podaniem boki sernika posmarować dżemem i posypać migdałami.
Do tego sernika można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
Inspiracją był przepis z książeczki "Pieczenie jest proste"
Wygląda wybornie! Nie pogardziłabym kawałkiem takiego sernika:)
OdpowiedzUsuńAsiu ale smakowitości, sernik wygląda obłednie :)
OdpowiedzUsuńPokusa nie do odparcia :) Pyszniutki !!!
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny, przepyszny!!!
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowany, muszę wypróbować przepis, ja właśnie robię sernik na zimno, z malinami i mascarpone (wg,kuchni lidla,), zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) Serniczek jest pyszny i naprawdę warto go upiec :)
OdpowiedzUsuń