200g ryżu
200g kurek
dymka
łyżka masła
1l gorącego bulionu jarzynowego
1/2 kostki grzybowej
sól, świeżo zmielony pieprz
100ml śmietanki 30%
3 łyżki siekanej natki pietruszki
200g kurek
dymka
łyżka masła
1l gorącego bulionu jarzynowego
1/2 kostki grzybowej
sól, świeżo zmielony pieprz
100ml śmietanki 30%
3 łyżki siekanej natki pietruszki
Kurki obrać, opłukać i pokroić na większe kawałki. Dymkę posiekać i razem z kurkami przesmażyć na maśle (ok 5 minut). Dodać ryż i smażyć do czasu aż będzie lekko szklisty (1-2 min). Następnie wlać 1 szkl bulionu, wkruszyć kostkę grzybową i podgrzewać do czasu aż ryż wchłonie cały płyn. Dolać kolejną szklankę bulionu. Czynność powtarzać do czasu aż ryż będzie miękki. Na koniec doprawić solą i pieprzem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać aż zgęstnieje. Zestawić z ognia i dodać natkę pietruszki, wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Gdyby brakło bulionu można dolać trochę gorącej wody.
Moje klimaty - pycha! :)
OdpowiedzUsuń