Sezon truskawkowy już rozpoczęty więc chyba nie muszę nikogo zachęcać do korzystania z tych pysznych owoców ;)
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
660ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl gorącego mleka
2 czubate łyżki żelatyny
Wykończenie:
330ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
1 łyżka cukru pudru
1/2 tabl. czekolady mlecznej
300-400g truskawek
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Masa:
660ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl gorącego mleka
2 czubate łyżki żelatyny
Wykończenie:
330ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Kamis
1 łyżka cukru pudru
1/2 tabl. czekolady mlecznej
300-400g truskawek
Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (24cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przed ubijaniem śmietankę i misę miksera dobrze schłodzić. W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodając do niej cukry i ciepłą żelatynę. Dobrze wymieszać. Truskawki opłukać (kilka odłożyć do dekoracji), osuszyć, obrać i pokroić na połówki. Wymieszać z masą. Spodni biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem cukru, włożyć do tortownicy. Wylać masę z truskawkami i przykryć drugim biszkoptem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki na godzinę.
Śmietankę ubić z cukrami i śmietan fixem. Z tortu zdjąć obręcz, napączować górny biszkopt i całość dowolnie udekorować śmietanką. Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i wierzch tortu. Na środku ułożyć truskawki.
Cudowny torcik :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) starałam się :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne;)) Z chęcią się poczęstuję;)
OdpowiedzUsuńŚliczny :) Bardzo smakowicie wygląda. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńNapatrzylam sie juz na te slodkosci, az do obslinienia klawiatury...
OdpowiedzUsuńSliczny tort! Poprosze nawet bez Dnia Matki w okolicy!
:)
Dziekuje za udzial w akcji mamowej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Bardzo kuszący torcik!!
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort Joasiu- pieczony z sercem dla kochanej osoby, co widać :)
Miłego weekendu :)
Zapraszam Cię na mojego bloga na seans filmowy ;)