Biszkopt:
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
0,9 kg rabarbaru
2 galaretki malinowe
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
0,9 kg rabarbaru
2 galaretki malinowe
przyprawa do dań słodkich Kamis
1/3 szkl cukru
0,5l śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
czekolada do dekoracji
1/3 szkl cukru
0,5l śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
czekolada do dekoracji
Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać na sztywną i lśniącą pianę. Dodawać po jednym żółtku mieszając na małych obrotach miksera. Następnie delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (24cm). Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Masa: Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Podlać szklaną wody, dosypać cukier i mieszając, zagotować aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Biszkopt naponczować wodą z sokiem cytryny i cukrem. Wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami na sztywno i udekorować torcik. Posypać wiórkami z czekolady. Schłodzić.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, ja robiłam ciasto z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuń