czwartek, 8 maja 2014

Torcik rabarbarowy

Kilka dni temu obiecałam Wam, że podzielę się przepisem na pyszny torcik z rabarbarem. Torcik powstał trochę przez przypadek ale okazał się przepysznym deserem do kawy. Dzięki dodatkowi przyprawy do dań słodkich KAMIS zyskuje naprawdę wyjątkowy smak. Polecam :)




Biszkopt:
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa rabarbarowa:
0,9 kg rabarbaru
2 galaretki malinowe
przyprawa do dań słodkich Kamis
1/3 szkl cukru

0,5l śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru

czekolada do dekoracji



Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać na sztywną i lśniącą pianę. Dodawać po jednym żółtku mieszając na małych obrotach miksera. Następnie delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (24cm). Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Masa: Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Podlać szklaną wody, dosypać cukier i mieszając, zagotować aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Biszkopt naponczować wodą z sokiem cytryny i cukrem. Wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami na sztywno i udekorować torcik. Posypać wiórkami z czekolady. Schłodzić.

Rabarbalove
Rabarbalove

3 komentarze:

  1. Wygląda bosko, ja robiłam ciasto z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)