sobota, 3 maja 2014

Sernik chałwowy z wiśniami

Wspaniały i delikatny serniczek z dodatkiem wiśni będzie idealnym deserem do filiżanki aromatycznej kawy Jacobs Crema Gold. Częstując nim swoich przyjaciół macie pewność, że każdy poprosi o kolejny kawałek. Sernik bowiem jest bardzo delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Polecam :)




Biszkopt:
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1,5 szkl cukru
1/2 kostki masła
3 jajka
1/2 szkl mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g chałwy waniliowej

2 szkl wiśni z kompotu
małe bezy, ok 20 szt
1/3 tabl. czekolady mlecznej



Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać. Dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec ok 30 min w 180st C. Ostudzić.

Masa serowa: Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać pokruszoną chałwę. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Podgrzewać aż masa będzie gęsta. Część wylać na biszkopt umieszczony w tortownicy. Wyłożyć wiśnie i zalać resztą masy serowej. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniku ułożyć bezy i polać czekoladą.

Przepis dodaję do akcji:

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, ten dodatek wiśni jest bardzo kuszący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Wiśnie nadają mu ciekawy smak, polecam :)

      Usuń
  2. pyszności, zjadłabym taką:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałwa i wiśnie to bardzo fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik z rabarbarem, super to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)