Biszkopt:
2 jajka
1/4 szkl cukru
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera z wiadereczka
1,5 szkl cukru
1/2 kostki masła
3 jajka
1/2 szkl mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g chałwy waniliowej
2 szkl wiśni z kompotu
małe bezy, ok 20 szt
1/3 tabl. czekolady mlecznej
Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodawać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i delikatnie mieszać. Dodawać po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy. Piec ok 30 min w 180st C. Ostudzić.
Masa serowa: Masło rozpuścić w dużym garnku, dodać ser, cukier i rozbełtane jajka. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając aż zacznie bulgotać. Dodać pokruszoną chałwę. Budynie i mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Podgrzewać aż masa będzie gęsta. Część wylać na biszkopt umieszczony w tortownicy. Wyłożyć wiśnie i zalać resztą masy serowej. Ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na serniku ułożyć bezy i polać czekoladą.
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda bardzo apetycznie, ten dodatek wiśni jest bardzo kuszący.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wiśnie nadają mu ciekawy smak, polecam :)
Usuńpyszności, zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChałwa i wiśnie to bardzo fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, polecam :)
Usuńsernik z rabarbarem, super to wymyśliłaś :)
OdpowiedzUsuńAlina z wiśniami ;)
UsuńRobił może ktoś w dużej brytwance? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńDo dużej blaszki podwój ilość składników
Usuń