niedziela, 4 maja 2014

Ziołowe filety zapiekane w boczku

Dzisiaj na obiad miałam pyszne i pachnące ziołami Kamisa filety z kurczaka. Delikatne mięso w połączeniu z chrupiącym boczkiem i żurawiną dało połączenie idealne. Smaki wspaniale do siebie pasują. Takie fileciki możecie z powodzeniem przygotować nie tylko w piekarniku ale też na grillu. Będą świetnie pasowały do pieczonych ziemniaczków i surówki z kapusty czerwonej. Polecam :)



2 filety z kurczaka
8 dużych plastrów boczku
słoiczek żurawiny do mięs i serów

Kulinarne inspiracje KAMIS "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem"
(papryka słodka, czosnek, tymianek, rozmaryn)
sól
 świeżo zmielony pieprz
łyżka oleju


 Filety umyć, oczyścić i każdy przekroić na 2 płaty. Oprószyć z każdej strony przyprawami (oprócz rozmarynu), posmarować łyżeczką żurawiny i zwinąć. Każdą roladkę owinąć dwoma plastrami boczku, spiąć wykałaczką. Oprószyć rozmarynem. Naczynie żaroodporne natłuścić olejem, ułożyć roladki i piec ok 45 minut w 180 stopniach do mocnego zarumienienia.
 


3 komentarze:

  1. Witaj :)
    Pysznie u Ciebie Joasiu ;)
    Zapraszam do mnie- kartka z podroży do Toskanii jest :)
    Pozdrawiam mile :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Bożenko :) Na pewno wpadnę do Ciebie :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)