2 filety z kurczaka
300g ryżu
1,5 szkl zielonego mrożonego groszku
łyżka masła klarowanego
1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
ok 0,75 l gorącego bulionu drobiowego
sól, pieprz biały Kamis
szczypta nitek szafranu Kamis
przyprawa do kurczaka Kamis
czosnek granulowany Kamis
dymka
300g ryżu
1,5 szkl zielonego mrożonego groszku
łyżka masła klarowanego
1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
ok 0,75 l gorącego bulionu drobiowego
sól, pieprz biały Kamis
szczypta nitek szafranu Kamis
przyprawa do kurczaka Kamis
czosnek granulowany Kamis
dymka
Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka, czosnkiem, solą i pieprzem. W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić mięso i posiekaną dymkę i przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć ok 2-3 min.aż będzie szklisty. Podlać winem, dodać groszek, szafran i wymieszać. Cały czas mieszając, dolewać po trochę gorącego bulionu, czekając aż ryż wchłonie płyn. Gotować tak aż ryż będzie całkowicie miękki. Podawać od razu posypany szczypiorkiem.
Pyszny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) smakowało całej rodzince :)
UsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie, moje smaki ;)
Pozdrawiam mile ;)
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńa bez winka też będzie dobre ?:)
OdpowiedzUsuńBez wina też będzie smakowało :)
Usuń