niedziela, 18 maja 2014

Risotto z kurczakiem

Risotto to popularne włoskie danie, którego podstawą jest przesmażany ryż a potem podlany winem i bulionem, z dowolnymi dodatkami. Risotto to bardzo proste i szybkie danie obiadowe. Dzięki kilku nitkom szafranu nabiera wyrazistego smaku. Polecam każdemu, kto szuka smacznych pomysłów na obiad.




2 filety z kurczaka
300g ryżu
1,5 szkl zielonego mrożonego groszku
łyżka masła klarowanego
1/2 kieliszka wytrawnego białego wina
ok 0,75 l gorącego bulionu drobiowego
sól, pieprz biały Kamis
szczypta nitek szafranu Kamis
przyprawa do kurczaka Kamis
czosnek granulowany Kamis
dymka 




Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka, czosnkiem, solą i pieprzem. W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić mięso i posiekaną dymkę i przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać i smażyć ok 2-3 min.aż będzie szklisty. Podlać winem, dodać groszek, szafran i wymieszać. Cały czas mieszając, dolewać po trochę gorącego bulionu, czekając aż ryż wchłonie płyn. Gotować tak aż ryż będzie całkowicie miękki. Podawać od razu posypany szczypiorkiem.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)