Przepis na taki schab widziałam już na kilku blogach. Postanowiłam i ja go wypróbować bo wglądał zachęcająco. Do tego jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mięso po upieczeniu jest delikatne i aromatyczne. Jest to na pewno świetny pomysł na rodzinny obiad.
1 kg schabu bez kości
2 cebule
1 duży por
3 plasterki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
łyżka mąki pszennej
1 szkl wody
sól, pieprz, czosnek granulowany
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5cm plastry. Oprószyć przyprawami. Cebule i pora pokroić w talarki. W naczyniu żaroodpornym układać plastry schabu na przemian z talarkami cebuli. Dookoła rozsypać pora. Śmietanę wymieszać z wodą i mąką. Zalać mięso. Na wierzchu położyć plasterki masła.
Mięso przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, pozwalając mu się lekko przyrumienić.
Joasiu pyszny pomysł na schab :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowany schab jest mega smaczny. Bardzo lubię 😊
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńAsiu!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja mięsno-warzywna:)
Pozdrawiam:)
Super danie na niedzielny obiad.
OdpowiedzUsuńWypróbowane ;) gościom smakowało.
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę :)
UsuńDzisiaj przygotowuje kolejny raz, danie super
OdpowiedzUsuńWłaśnie się robi. Zobaczę czy będzie smakowało 😉
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone i na pewno do powtórki. Super.
OdpowiedzUsuń😊
UsuńSchab pyszny, jednak ta śmietanka taka wyglądała jak zważona. Czy próbował ktoś robić że śmietanką 30%? Wyszedł lepszy sosik?
OdpowiedzUsuńJa robię w porach indyka ale pory kładę pod mięso a zalewam majonezem wtedy nie będzie zważony sos.
OdpowiedzUsuń