Pyszna przekąska, która pochodzi z kuchni meksykańskiej. Sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub ciepłą kolację.
6 placków tortilli
2 filety z kurczaka
1/2 słoiczka suszonych pomidorków z czarnymi oliwkami (pokrojone)
20 dag sera żółtego
sól, pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
2 łyżki oleju
kilka łyżek sosu lub koncentratu pomidorowego
Sos czosnkowy:
1/2 szkl gęstego jogurtu
1/2 szkl majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sos czosnkowy: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu i majonezu. Doprawić do smaku, odstawić w chłodne miejsce.
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Doprawić do smaku i usmażyć. Ser zetrzeć na tarce. Pomidory z oliwkami odsączyć z zalewy. Placek tortilli kłaść na dużej patelni lub grillu elektrycznym, posmarować cienko sosem pomidorowym. Nakładać porcje sera, kurczaka i pomidorów, można oprószyć oregano. Przykryć drugim plackiem i podgrzewać 2 minuty z jednej i dwie z drugiej strony. Pokroić na 4 części, podawać z sosem czosnkowym i np. keczupem.
Wspaniała propozycja.
OdpowiedzUsuńuna ricetta sfiziosissima, la voglio provare, grazie!!!
OdpowiedzUsuńO tak ! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne danie, tylko z szynką i serem i tak przygotowane placki wkładam do zamykanego tostera. Ale Twój pomysł jest bardzo treściwy, z pewnością mógłby być lekkim obiadem:)
OdpowiedzUsuńA wiesz. że nigdy nie robiłam, a uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńi ja tez nigdy nie robiłam a wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńSmaczna, dla mnie idealna przekąska😊🌮
OdpowiedzUsuń