wtorek, 27 września 2022

Ucierane ciasto z gruszkami i marcepanem

 Wilgotne, wysokie, pachnące marcepanem ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień do kawki, jak również na spotkania rodzinne czy w gronie przyjaciół. Połączenie gruszek i marcepanu w tym cieście jest naprawdę świetne. Moja rodzinka i znajomi bardzo zachwalali więc myślę, że i Wam posmakuje :)




250 g margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej

3-4 gruszki
150g marcepanu
cukier puder do posypania





Margarynę, cukier i wodę gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić. 
Dodać żółtka, ekstrakt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. 
Tortownicę z kominem (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką. Wylać ciasto, ułożyć na wierzchu gruszki i marcepan i piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Nie lubię marcepana, ale w tym cieście może nie bardzo jest wyczuwalny?
    Wygląda apetycznie, idealne do kawki Asieńko 🍪🍐☕😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan i owoce super pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam a gdzie moge kupic marcepan bo nie za bardzo sie orientuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Lidlu, powinien być w każdym większym markecie

      Usuń
  4. Jakie pomysłowe ciasto, bardzo ciekawie przygotowane. Ja tłuszcz z wodą i cukrem "gotuję" tylko do murzynka. Do białego ciasta jeszcze tak nie robiłam, muszę kiedyś wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)