Wilgotne, wysokie, pachnące marcepanem ciasto doskonale sprawdzi się na co dzień do kawki, jak również na spotkania rodzinne czy w gronie przyjaciół. Połączenie gruszek i marcepanu w tym cieście jest naprawdę świetne. Moja rodzinka i znajomi bardzo zachwalali więc myślę, że i Wam posmakuje :)
250 g margaryny
1,5 szkl cukru
1/2 szkl wody
kilka kropel ekstraktu waniliowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej
3-4 gruszki
150g marcepanu
cukier puder do posypania
Margarynę, cukier i wodę gotować na małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić.
Dodać żółtka, ekstrakt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem.
Tortownicę z kominem (24cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką. Wylać ciasto, ułożyć na wierzchu gruszki i marcepan i piec ok 50 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Nie lubię marcepana, ale w tym cieście może nie bardzo jest wyczuwalny?
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, idealne do kawki Asieńko 🍪🍐☕😊
Marcepan i owoce super pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńprzepraszam a gdzie moge kupic marcepan bo nie za bardzo sie orientuje
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Lidlu, powinien być w każdym większym markecie
UsuńJakie pomysłowe ciasto, bardzo ciekawie przygotowane. Ja tłuszcz z wodą i cukrem "gotuję" tylko do murzynka. Do białego ciasta jeszcze tak nie robiłam, muszę kiedyś wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńchętnie je upiekę!
OdpowiedzUsuńmniammm jakie pyszne c
OdpowiedzUsuńKuszący ten marcepan w cieście!
OdpowiedzUsuń