Delikatne i rozpływające się w ustach kluseczki kochają i duże i małe łasuchy.
Są świetną propozycją na słodkie drugie danie lub podwieczorek.
220 g sera białego
250g mascarpone
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ok 1,5 szkl mąki pszennej
Do miski przełożyć ser, mascarpone, jajko. Dodać ekstrakt i szczyptę soli, zmiksować blenderem. Dodawać stopniowo mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste i kleiste.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Łyżeczką nakładać kluseczki wprost na wrzątek. Gotować ok 1 minuty.
Kluseczki podawać polane masłem i posypane cukrem i cynamonem. Można dodać świeże owoce.
my uwielbiamy takie kluseczki
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takich kluseczkach, super pomysł:)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno są pycha :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dodatek mascarpone bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńŚwietne kluseczki. Z bułką tartą by wystarczył. Ja popiłabym zimnym mlekiem.
OdpowiedzUsuńRobiłam dzieciom, kiedy były małe, sami także podjadaliśmy-smaczne były😀
OdpowiedzUsuń