czwartek, 1 września 2022

Kluseczki kładzione z serkiem mascarpone

 Delikatne i rozpływające się w ustach kluseczki kochają i duże i małe łasuchy. 

Są świetną propozycją na słodkie drugie danie lub podwieczorek.




220 g sera białego

250g mascarpone

duże jajko

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

ok 1,5 szkl mąki pszennej




Do miski przełożyć ser, mascarpone, jajko. Dodać ekstrakt i szczyptę soli, zmiksować blenderem.  Dodawać stopniowo mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste i kleiste.

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Łyżeczką nakładać kluseczki wprost na wrzątek. Gotować ok 1 minuty.

Kluseczki podawać polane masłem i posypane cukrem i cynamonem. Można dodać świeże owoce.


6 komentarzy:

  1. my uwielbiamy takie kluseczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz słyszę o takich kluseczkach, super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Dodatek mascarpone bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne kluseczki. Z bułką tartą by wystarczył. Ja popiłabym zimnym mlekiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dzieciom, kiedy były małe, sami także podjadaliśmy-smaczne były😀

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)