czwartek, 23 czerwca 2022

Naleśnikowe wstążki z truskawkami

 Szybki, smaczny i efektowny obiad letni. Naleśniki w takim wydaniu bardzo posmakowały mojej rodzince.




Ciasto na naleśniki:
750 ml mleka
2 jajka
2 szkl mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cukru pudru
łyżka oleju
olej do smażenia

ok 500 g truskawek
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
cukier lub miód do smaku





Naleśniki:  wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać, natłuścić kilkoma kroplami oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika. Naleśniki smażyć z obu stron kilka minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować na gładki mus, dosładzając do smaku.
Naleśniki zwinąć w rulony, pokroić w dwucentymetrowe plastry. Wstążki z naleśników ułożyć na talerzu, nałożyć 1-2 łyżki jogurtu i polać musem truskawkowym.
Podawać z kawałkami truskawek i listkami mięty.


7 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja na letni obiad, idealny dla dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam ochotę takie przygotować z miksem owoców!

    OdpowiedzUsuń
  3. Spotkałam się już z takim "makaronem" z naleśników :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki często goszczą w mojej kuchni, a w sezonie koniecznie z owocami świeżymi🍓😊
    Pozdrowionka smaczne zostawiam😀🧡

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)