Szybki, smaczny i efektowny obiad letni. Naleśniki w takim wydaniu bardzo posmakowały mojej rodzince.
Ciasto na naleśniki:
750 ml mleka
2 jajka
2 szkl mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cukru pudru
łyżka oleju
olej do smażenia
ok 500 g truskawek
400 ml gęstego jogurtu naturalnego
cukier lub miód do smaku
Naleśniki: wszystkie składniki na ciasto zmiksować i odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać, natłuścić kilkoma kroplami oleju przed smażeniem pierwszego naleśnika. Naleśniki smażyć z obu stron kilka minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Zmiksować na gładki mus, dosładzając do smaku.
Naleśniki zwinąć w rulony, pokroić w dwucentymetrowe plastry. Wstążki z naleśników ułożyć na talerzu, nałożyć 1-2 łyżki jogurtu i polać musem truskawkowym.
Podawać z kawałkami truskawek i listkami mięty.
WOW! Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł :D
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na letni obiad, idealny dla dzieci:)
OdpowiedzUsuńMam ochotę takie przygotować z miksem owoców!
OdpowiedzUsuńSpotkałam się już z takim "makaronem" z naleśników :D
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają
OdpowiedzUsuńNaleśniki często goszczą w mojej kuchni, a w sezonie koniecznie z owocami świeżymi🍓😊
OdpowiedzUsuńPozdrowionka smaczne zostawiam😀🧡