niedziela, 19 czerwca 2022

Orzechowe półksiężyce

Delikatne ciasteczka z orzechową posypką. Świetnie smakują z filiżanką ulubionej kawy czy herbaty. 

Przechowywane w szczelnym pojemniku długo zachowają świeżość.




4 jajka

200 g cukru pudru

200 g masła

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2 łyżki rumu

szczypta soli

200 g mąki pszennej

6 g proszku do pieczenia

100 g mielonych orzechów włoskich




Masło rozpuścić, przestudzić, dodać 150 g cukru pudru, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy, rum i żółtka, utrzeć na puch. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z masą. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i wierzch posypać orzechami. Piec ok 20-25  minut w 180 stopniach. Ostudzić. Metalową, okrągłą foremką wycinać półksiężyce lub inne dowolne kształty. 


8 komentarzy:

  1. Mniam ! Super się zapowiada ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, a mam sporo orzechów i nie wiedziałam do czego ich użyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalny kształt :) wyglądają wyjątkowo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam, że moja mama piekła półksiężyce królewskie. Chyba były kakaowe i z lukrem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim :D Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś często piekłam ciasteczka, te orzechowe także.
    Rozpływają się w ustach-smaczne bardzo😀🧡

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)