Jedno z naszych ulubionych dań, które przygotowuję dla mojej rodzinki z młodej kapusty. Gołąbków wychodzi dosyć dużo więc mam obiad na 2 dni.
Oszukane gołąbki są świetną alternatywą dla osób, które nie lubią zawijać tradycyjnych gołąbków ;) Podsmażone kotleciki można po ostudzeniu zamrozić i ugotować w passacie wtedy gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni ;)
Gołąbki:
50 dag młodej kapusty
70 dag mielonego mięsa wieprzowego
150g ryżu w torebce
1 cebula
2 ząbki czosnku
jajko
łyżka przyprawy do gołąbków
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki siekanego koperku
ewentualnie kasza manna
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
700 ml passaty pomidorowej
1/2 l bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżka cukru
Ryż gotować 10 minut, odcedzić i ostudzić. Kapustę bardzo drobno poszatkować, lekko posolić i odstawić na ok 15 minut, odcisnąć z wody. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć mięso, kapustę, ryż, czosnek, jajko, koperek i przyprawy. Dłonią dokładnie wyrobić masę. Gdyby była zbyt luźna dodać trochę kaszy manny. Formować zgrabne kotleciki i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
W dużym garnku zagotować passatę pomidorową z pozostałymi składnikami. Usmażone gołąbki przekładać do sosu pomidorowego, przykryć pokrywką i gotować ok 35 minut na małym ogniu.
Gołąbki podawać z młodymi ziemniaczkami, posypane świeżym koperkiem.
Mniam! Ale narobiłaś smaka na gołąbki. Pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je
OdpowiedzUsuńUwielbiam je
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię takie "oszukane" gołąbki, nie przepadam za tradycyjnymi :D
OdpowiedzUsuńWyglądają super pysznie :)
OdpowiedzUsuńRobię je często, bo są bardzo dobre i syte😊
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam🍀💚🤗
Robiłam wielokrotnie! Uwielbiamy takie jednogarnkowe cuda!
OdpowiedzUsuń