środa, 1 czerwca 2022

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną

 Nie ma bardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :)

Z tych proporcji wyjdzie 2 duże tarty lub kilka mniejszych.




Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

250 g zimnego masła

jajko

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Krem:

500 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

400-500 g truskawek




Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Ostudzić.

Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać aż masa będzie gęsta i kremowa. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt. 

Spody do tarty napełniać kremem i udekorować truskawkami.

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)