Nie ma bardziej letniego przepisu niż taka tarta na kruchutkim spodzie z bitą śmietaną i słodziutkimi truskawkami :)
Z tych proporcji wyjdzie 2 duże tarty lub kilka mniejszych.
Ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
250 g zimnego masła
jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Krem:
500 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
400-500 g truskawek
Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Ostudzić.
Krem: schłodzoną śmietankę i mascarpone ubijać aż masa będzie gęsta i kremowa. Na koniec dodać cukier puder i ekstrakt.
Spody do tarty napełniać kremem i udekorować truskawkami.
Nie tylko tarty, ale w ogóle ciasta z owocami to świetny wybór na letnie dni :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kruche ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Asiu wspaniała tarta, lato zamknięte w pysznym cieście:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Idealne letnie smaki.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie tarty
OdpowiedzUsuń