czwartek, 28 maja 2020

Mintaj pieczony ze szparagami w sosie koperkowo-śmietankowym

Przepyszne i takie proste danie w kremowym, śmietankowo-koperkowym sosie. Ryba po upieczeniu jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Szparagi pozostają lekko chrupiące i doskonale smakują w takim połączeniu. Danie przygotowuje się bardzo szybko i jestem pewna, że każdemu posmakuje.




4 duże filety mintaja
pęczek szparagów
1 szkl mąki
olej do smażenia
przyprawa do ryb
sól, świeżo zmielony pieprz
pęczek koperku
szkl śmietanki 30%
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki startego sera np. grana padano



Rybę rozmrozić, osuszyć i każdy filet przekroić na 2 części. Posypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju, ale tylko chwilę aby się później nie rozpadały. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrętwiałe końce. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian rybę i szparagi. Śmietany wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu, dodać posiekany koperek i zalać mintaja i warzywa. Danie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 15 minut. 
Gorące danie posypać serem. Podawać z ziemniaczkami.

3 komentarze:

  1. zjadłabym sobie taki pyszny obiad

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu kochana
    Chętnie się poczęstuję Twoim daniem, bo wygląda smakowicie bardzo:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wędrówki po kuchni6 czerwca 2020 20:18

    Rybką w takim wydaniu nie pogardziłabym. Wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)