środa, 13 maja 2020

Pierożki z ciasta francuskiego z łososiem i porem

Wytrawne pierożki to świetny pomysł na pyszną przystawkę lub kolację. Rybę przyprawiłam przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. 
Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie.



op. ciasta francuskiego
por
marchew
200 g filetu z łososia
łyżka soku z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz 
łyżka masła
oliwa
jajko
łyżeczka czarnego sezamu




Łososia umyć, osuszyć i posypać VEGETĄ. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Przesmażyć warzywa kilka minut, doprawiając je solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami.

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia.

Pierożki można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)