Wytrawne pierożki to świetny pomysł na pyszną przystawkę lub kolację. Rybę przyprawiłam przyprawą VEGETA Natur do ryb i owoców morza, która doskonale wzbogaciła smak łososia. To 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu.
Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie.
Naprawdę polecam bo danie smakowało wyśmienicie.
op. ciasta francuskiego
por
marchew
200 g filetu z łososia
łyżka soku z cytryny
łyżeczka przyprawy VEGETA Natur do ryb i owoców morza
sól, świeżo zmielony pieprz
łyżka masła
oliwa
jajko
łyżeczka czarnego sezamu
Łososia umyć, osuszyć i posypać VEGETĄ. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Przesmażyć warzywa kilka minut, doprawiając je solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami.
Pora oczyścić, pokroić w półplasterki. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Przesmażyć warzywa kilka minut, doprawiając je solą i pieprzem. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć rybę z obu stron po kilka minut. Usunąć skórę i podzielić na mniejsze kawałki, wymieszać z usmażonymi warzywami.
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 kwadratów (u mnie 13cmx13cm). Na środku kłaść po łyżce farszu, złożyć w trójkąt a brzegi zlepić widelcem. Pierożki naciąć z wierzchu, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 15 minut do zarumienienia.
Pierożki można podawać na ciepło lub zimno, z ulubioną sałatką.
schrupałabym takiego
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ łososiem nie jadłam, ale z dorszem owszem- smacznie było:)
OdpowiedzUsuń