Mega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe.
Ciasto drożdżowe:
35 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
łyżka cukru waniliowego
150 ml ciepłego mleka
550 g mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła
Masło z cukrem:
100 g masła
100 g cukru
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
4 łodygi rabarbaru
Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrami aż się rozpuszczą. Dodać ciepłe mleko, wymieszać. Do większej miski wsypać mąkę, wlać mleko z drożdżami i zamieszać łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Jajka roztrzepać, razem z solą i masłem dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło z cukrem rozpuścić. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Blaszkę posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i posmarować je rozpuszczonym masłem z cukrem. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
Podrośnięte ciasto posypać rabarbarem i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut. Ostudzić.
Pysznie. Uwielbiam maślane drożdżówki.
OdpowiedzUsuńależ kusząco wygląda
OdpowiedzUsuńTeraz rabarbar a potem kolejne owoce sezonowe. Lubimy ten czas. Stale można mieć inną drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Już dawno nie jadłam takiego ciasta, choć ostatnio za mną chodzi :)
OdpowiedzUsuń