czwartek, 23 kwietnia 2020

Rożki francuskie z serem i borówkami

Pyszne i szybkie do zrobienia ciastka gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawki :)



gotowe ciasto francuskie 270g
1 szkl borówek 
jajko do posmarowania
Nadzienie:
200 g białego sera
łyżka kwaśnej śmietany
kilka kropel aromatu waniliowego
2 łyżki cukru

Lukier:
szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny



Nadzienie: ser rozgnieść dokładnie widelcem, wymieszać ze śmietaną, cukrem i ekstraktem waniliowym.

Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 8 kwadratów. Na każdy kłaść łyżkę sera i borówek. Złożyć w trójkąty a brzegi docisnąć widelcem. Rożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok 15 minut w 200 stopniach. Ostudzić.

Lukier: Cukier puder, sok z cytryny i odrobinę wody wymieszać, lukrem polać ciastka. Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi.

11 komentarzy:

  1. Szybko i smacznie! Czas takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ mi tymi zdjęciami zrobiłas apetytu

    OdpowiedzUsuń
  3. Te różki wyglądają obłędnie i kiedyś były moimi ulubionymi ciastkami. Od wielu lat nie tylko nie jem żadnych ciast francuskich ale nawet ich zapach mi przeszkadza. Tak się podziało i trudno ale to nie znaczy, że są niedobre. Wręcz przeciwnie są pyszne. Pozdrawiam serdecznie❤️🍀

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)