Doskonałe ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. To połączenie puszystego biszkoptu, mlecznej masy i czekoladowego kremu.
Do masy można użyć czekolady mlecznej, będzie miała delikatniejszy smak.
Przepis znaleziony na blogu "Prosty przepis na".
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Masa mleczna:
200 g masła
1/2 szkl mleka
2 szkl mleka w proszku
1/2 szkl cukru
Krem czekoladowy:
250 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 30%
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Biszkopt przelać do foremki (20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Masa: Mleko z cukrem zagotować i ostudzić. Miękkie masło utrzeć stopniowo dodając na przemian mleko i mleko w proszku. Wyłożyć na nasączony mocną herbatą biszkopt.
Krem: śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Mascarpone miksować dodając po łyżce masy czekoladowej. Krem wyłożyć na masę mleczną. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem można posypać gorzkim kakao.
Przed podaniem można posypać gorzkim kakao.
takie ciacho mogłabym jeść
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńJak ono smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńWypasione ciacho o tajemniczej nazwie, idealne do kawki i na przyjęcie:)
OdpowiedzUsuńAsieńko smacznie pozdrawiam:)
Pozdrawiam Morgano :)
UsuńSłodkie cudowności :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńBędę robiła napewno,już czytając czuję bajeczny smak w ustach - pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńHej! :) Kupiłam wszystko i dzisiaj zamierzam zrobić! :) Pytanie o nasączenie biszkoptu - herbatę słodzić czy sączyc gorzką?
OdpowiedzUsuńHerbata jak lubisz, może być słodka lub gorzka. Ważne aby biszkopt był wilgotny ;)
UsuńCzy można ten przepis na dużą normalna blachę?
OdpowiedzUsuńNa dużą blachę należy podwoić ilość składników
UsuńPyszne, robiłam już kilka razy. O tyle modyfikuje przepis, że używam mąki pełnoziarnistej (łyżkę mniej niż zwykłej).
OdpowiedzUsuń