środa, 8 kwietnia 2020

Chleb pszenny razowy z ziarnami

Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania chleb. No i ten zapach piekącego się chleba w domu bezcenny :)



2,5 szkl mąki graham
1/2 szkl mąki pszennej
1/3 szkl otrąb owsianych
1/3 szkl siemienia lnianego
7g drożdży instant
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
1/2 szkl słonecznika



Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (połowę słonecznika odkładamy do posypania chlebka). Dodajemy 500 ml ciepłej wody i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy słonecznikiem i lekko przyklepujemy aby się przykleił do ciasta. Przykrywamy i ponownie odstawiamy na ok 20 minut. 
Pieczemy ok 60 minut w 200 stopniach. Studzimy na kratce.

3 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)