Pyszny, słodki deser bananowy. Aby było szybciej można użyć gotowej masy krówkowej :)
Na 4 porcje:
ok 10 herbatników
2 banany
Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Karmel:
200 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki masła
Karmel: w rondelku z grubym dnem rozpuścić śmietankę, masło i cukier. Podgrzewać mieszając do czasu aż sos trochę zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru. Odstawić do ostygnięcia.
Krem: Mascarpone, śmietankę i cukier ubić na puszystą masę. Herbatniki drobno pokruszyć, banany pokroić w plasterki.
W pucharkach układać warstwy herbatników, kremu, bananów i karmelu.
Sam wygląd deseru jest bardzo zachęcający i w smaku zapewne też, aż chce sie go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się 😊
UsuńRozpływamy się nad tym deserem!
OdpowiedzUsuńdeserek wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń