niedziela, 19 kwietnia 2020

Deser banoffee

Pyszny, słodki deser bananowy. Aby było szybciej można użyć gotowej masy krówkowej :)




Na 4 porcje:

ok 10 herbatników
2 banany

Krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

Karmel:
200 ml śmietanki 30%
6 łyżek cukru trzcinowego
2 łyżki masła



Karmel: w rondelku z grubym dnem rozpuścić śmietankę, masło i cukier. Podgrzewać mieszając do czasu aż sos trochę zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru. Odstawić do ostygnięcia.

Krem: Mascarpone, śmietankę i cukier ubić na puszystą masę. Herbatniki drobno pokruszyć, banany pokroić w plasterki. 

W pucharkach układać warstwy herbatników, kremu, bananów i karmelu.


4 komentarze:

  1. Sam wygląd deseru jest bardzo zachęcający i w smaku zapewne też, aż chce sie go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpływamy się nad tym deserem!

    OdpowiedzUsuń
  3. deserek wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)