To miała być zwykła surówka z kapusty i marchewki ale okazało się, że nie ma w domu marchewki.... Do kapusty dodałam więc jabłko i szczypiorek i powiem, że surówka wyszła naprawdę pyszna. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu ale również będzie nadawała się na drugie śniadanie do pracy. Zamiast majonezu można dodać gęsty jogurt lub śmietanę.
1/2 główki niedużej białej kapusty
pęczek szczypiorku
duże kwaśne jabłko
łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać starte jabłko, posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem i odstawić do lodówki na godzinę aby smaki się przegryzły.
Prosto i smacznie ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuń