Babka jest obowiązkowym wielkanocnym wypiekiem u mnie w domu. Musi być okazała i króluje wśród innych ciast. Rok temu zaskoczyłam swoich gości i udekorowałam ją czekoladowym gniazdkiem i jajeczkami. Wszystkim bardzo spodobał się pomysł z czekoladowym gniazdkiem, a najbardziej cieszyły się dzieci :)
Babka z tego przepisu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Babka:
4 jajka
1 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
2 łyżki kakao
Gniazdko:
garść makaronu ryżowego
1/3 tabl. gorzkiej czekolady
czekoladowe jajeczka
Polewa czekoladowa:
100g śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
Babka: Jajka ubić z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Margarynę roztopić i wlewać gorącą cienkim strumieniem, cały czas ubijając masę jajeczną. Masę podzielić na równe 2 części. Do jednej dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Formę na babkę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wlewać na przemian ciasto jasne i ciemne. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 40-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Gniazdko: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Następnie wymieszać z pokruszonym makaronem aby całkiem go pokryła. Miseczkę wyłożyć folią i uformować w niej makaron. Gniazdko włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Polewa czekoladowa: śmietankę podgrzać aby była gorąca, ściągnąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na chwilę a następnie wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać babkę. Odstawić do zastygnięcia.
Przed podaniem położyć na babce gniazdko i wypełnić je jajeczkami.
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo :)
UsuńPiękna babeczka ❤❤❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda super, a ten pomysł na gniazdko rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuń