Kochani przed świętami przygotowałam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis na wyjątkową babkę. Jest to babka bananowa. Aromatyczna, wilgotna i, gdyby nie polewać jej karmelem, można by powiedzieć, że dietetyczna ;)))
Babka sama w sobie nie jest zbyt słodka, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru.
Babka:
2 jajka
2 duże i dojrzałe banany
100 ml mleka
150 ml oleju
1,5 szkl mąki pszennej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cynamonu
Solony karmel:
1/2 szkl cukru
2 łyżki wody
4 łyżki śmietany 30%
łyżka masła
1/4 łyżeczki soli
Babka: Składniki w temperaturze pokojowej. Banany obrać i rozgnieść widelcem. Do większej miski wbić jajka, dodać banany, ekstrakt, olej i mleko i krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką i wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
Ciasto ostudzić w foremce.
Solony karmel: Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na
średnim ogniu podgrzewać aż się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor.
Ściągnąć z ognia i ostrożnie dolać śmietankę, wymieszać (uważać gdyż
będzie się mocno pienić). Dodać masło i sól, wymieszać. Odstawić do
lekkiego przestygnięcia. Polać babkę.
UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.
UWAGA: Nigdy nie próbujcie gorącego karmelu gdyż można się mocno poparzyć.
Gdyby banany nie były zbyt słodkie, do ciasta można dodać ok 2-3 łyżki cukru.
Przepis z małymi moimi zmianami z AniaGotuje.pl
Przepis z małymi moimi zmianami z AniaGotuje.pl
W święta pieknie udekoruje stół
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPyszne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkusząco wygląda Twoja babeczka
OdpowiedzUsuń