Na straganach pojawiła się już młoda kapusta, którą moja rodzina wręcz uwielbia. Postanowiłam więc ugotować pyszną i treściwą zupę gołąbkową. Z koncentratem pomidorowym Pudliszki nabiera ona wyjątkowego, intensywnego smaku pomidorowego. Zupę koniecznie posypałam świeżym koperkiem, który nadaje jej wiosennego charakteru.
Z podanych składników otrzymacie duży garnek tej pysznej zupki więc obiad na dwa dni macie z głowy ;) a na drugi dzień jest ona jeszcze smaczniejsza.
Pulpeciki:
500 g mielonej wołowiny
jajko
1/2 małej cebuli
ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia
Zupa:
2 małe główki młodej kapusty
słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki (210g)
1 marchewka
korzeń pietruszki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
pęczek koperku
100 g ryżu
Pulpeciki: Do miski przełożyć mięso, dodać jajko, drobno posiekany czosnek i cebulkę. Całość wymieszać, doprawić do smaku i dodać ok 3 łyżki bułki tartej. Wyrobić masę, z której łatwo będzie formować małe kuleczki. Mięsne pulpeciki obsmażyć na oleju.
Kapustę obrać z wierzchnich liści, drobno poszatkować. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do kapusty. Zalać wodą aby tylko lekko przykryła kapustę. Doprawić do smaku. Gotować ok pół godziny. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki oraz podsmażone wcześniej pulpeciki. Gotować jeszcze ok 15 minut, ewentualnie doprawiając zupę do smaku.
W osobnym garnku ugotować ryż. Zupę podawać z łyżką ryżu, obficie posypaną koperkiem.
Przepis bierze udział w akcji:
Oj bardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnie robiłam jeszcze takiej; czas to zmnienic
OdpowiedzUsuń