niedziela, 11 listopada 2018

Szarlotka na serku homogenizowanym

Przepyszna, pachnąca cynamonem szarlotka na trochę nietypowym cieście z serka homogenizowanego. Nam bardzo smakowała jeszcze ciepła ale równie pyszna była po schłodzeniu.
Przepis jest bardzo łatwy a szarlotkę przygotujecie w kilka chwil.




Ciasto:
220 g serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl mąki
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku

1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania




Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę (20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem. 
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem.
Szarlotkę piec ok 40-50 minut  w 180 stopniach do zarumienienia. 
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. bardzo lubię taką szarlotkę no i do tego fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaki fajny pomysł! Dużo jabłek! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też kiedyś robiłam super prosta i super pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na szarlotkę! Na serku musi być wyjątkowo delikatna. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskakująco wygląda ta szarlotka i bardzo apetycznie, na pewno skuszę się i upiekę:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)