Zamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku.
Ciasto:
250 g mąki
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
jajko
1/4 szkl ciepłej wody
2 łyżki oleju
Nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
garść suszonych grzybów
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz
łyżeczka przyprawy do dań z kapusty
jajko do posmarowania
czarnuszka, kminek lub mak do posypania
jajko do posmarowania
czarnuszka, kminek lub mak do posypania
Farsz: Kapustę poszatkować, zalać wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą aby ta tylko przykryła kapustę. Dodać grzybki, ziele angielskie, liść laurowy i przyprawę. Gotować do miękkości przez około godzinę. W razie konieczności doprawić jeszcze solą i pieprzem. Ostudzić.
Ciasto: Mąkę, sól, cukier i drożdże wymieszać w misce. Dodać jajko, olej i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto zagnieść (można oderwać kawałeczek na dekoracyjne gwiazdki) i rozwałkować na duży prostokąt. Rozsmarować farsz zostawiając po 2 cm z każdej strony. Zwinąć roladę, końce podwijając pod spód. Kulebiaka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Kulebiaka podałam na półmisku Fala Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"
muszę taki zrobić:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńwygląda smakowicie :) uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i kapuchy, moja mama kiedyś robiła często strucle nadziewane kapuchą właśnie :D
OdpowiedzUsuńDzięki Aga :) ja do tej pory robiłam kapuśniaczki ale kulebiak też jest super ;)
UsuńSuper pomysł :) aż już by się Wigilii chciało :)
OdpowiedzUsuńDziekuję, ja też się nie mogę doczekać ;)
UsuńNiesamowicie się prezentuje! I te misterne gwiazdki na wierzchu - cudo :)
OdpowiedzUsuńDziekuję Joasiu :)
UsuńUwielbiam ciasta drożdżowe 💛💛💛
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda i na pewno jest pyszny
OdpowiedzUsuńDziękuję, był pyszny :)
UsuńSuper, aż mi zapachniało świętami :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuń