Kruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych.
Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu.
Ciasto:
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
150 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietanki 30%
Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
żurawina suszona
pistacje
Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić.
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami.
Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"
Ja powoli też już myślę o świątecznych ciasteczkach :)Twoje wyszły urocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudne ciasteczka Asiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu 😊
UsuńPiękne ciasteczka, mogą zawisnąć na choince :)
OdpowiedzUsuńOjejuniu! Ależ śliczne Ciasteczka!!!
OdpowiedzUsuńurocze są co tu dużo pisać :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Życzę powodzenia!
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczko to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń