niedziela, 25 listopada 2018

Ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Kruche waniliowe ciasteczka z żurawiną i chrupiącymi pistacjami swoim wyglądem i kolorami nawiązują do wianuszków świątecznych. 
Wśród innych słodkości będą piękną ozdobą stołu.





Ciasto:
300 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel ekstraktu waniliowego
150 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki śmietanki 30%

Lukier:
2 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny

żurawina suszona
pistacje




Ciasto: masło, żółtka i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i masło posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folie i schłodzić przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać foremką kwiatuszki. Piec w 180 stopniach na złoty kolor. Ostudzić.

Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną wody na gesty lukier. Polać ciasteczka i udekorować posiekana żurawina i pistacjami.


Ciasteczka podałam w salaterce Palette Light Blue Ambition
Przepis bierze udział w akcji Durszlaka "Przepis na udane święta"



11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)