piątek, 25 maja 2018

Tort komunijny wielosmakowy

W ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych smakach:orzechowym, migdałowym, kawowym i kokosowym. Całość przełożona jest masą kajmakową i masą maślano-jajeczną.
Przygotowanie tortu podzielmy sobie na 2 dni. Biszkopty warto upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień rano przełożyłam tort połową masy a po kilku godzinach chłodzenia udekorowałam go pozostałą masą i kwiatami.
Tort jest dosyć pracochłonny ale przy dobrej organizacji pracy uwiniesz się szybko i sprawnie.
Do dekoracji użyłam wydruku na masie cukrowej od fotocake.pl  oraz kwiaty eustomy i gipsówki.
Używając masy cukrowej masz pewność, że wydruk nie pomarszczy się jak to dzieje się przy zwykłym opłatku.
Tort wszystkim bardzo smakował z czego jestem niezmiernie zadowolona :)




Biszkopt kawowy:
7 jajek
7 łyżek cukru
1/2 szkl mąki krupczatki
2 łyżki kawy mielonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
7 białek
20 dag kokosu
20 dag cukru
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku
Biszkopt migdałowy:
7 jajka
7 łyżki cukru
25 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych/ew.płatków migdałowych)
4 łyżki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt orzechowy:
7 jajka
  7 łyżki cukru
25 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jajeczna:
6 kostek masła w temp. pokojowej
8 jajek
40 dag cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
puszka kajmaku
Poncz:
1 szkl przegotowanej wody
łyżka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny


Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.
Biszkopty z takiej formy wyjdą dość wysokie. Spokojnie można je upiec w blaszce 24x36cm ale tort będzie niższy.

Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.

Masa jajeczna: jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Ubić na parze z cukrem na jasną, puszystą masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.
Składniki na masę warto podzielić sobie na 2 części. Połowę przygotować przed przełożeniem biszkoptów a pozostałą część tuż przed dekoracją.

Układać poszczególne warstwy, pamiętając aby biszkopty nasączyć ponczem: biszkopt kawowy, 1/4 masy, biszkopt migdałowy, kajmak, beza kokosowa, 1/4 masy, biszkopt orzechowy. Całość udekorować pozostałą masą, nałożyć cukrowy opłatek i  wbić kwiaty.

Tort schłodzić.


12 komentarzy:

  1. Pani Asiu w którym momencie dodać kajmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dole w przepisie jest napisane jak składałam poszczególne warstwy, kajmak jest środkową warstwą tortu.

      Usuń
  2. Cudowny. Prawdziwy kunszt cukierniczy -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieńko!
    Piękny, pyszny- z serca pieczony dla kochanej Córuni od kochającej Mamuni:)
    Ja dziś, po długiej przerwie, byłam w pracy, póki co ok.
    Pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu,ależ dzieło sztuki stworzylas! Naprawdę prezentuje się okazale!
    Ja w tym roku zrobiłam dla koleżanki z pracy dwa torty,a u siebie czeka mnie komunia za dwa lata i mam nadzieję ,że uda mi się zrobić przyzwoity tort z tej okazji ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia :) Twoje torty też pięknie się prezentowały :)

      Usuń
  5. Śliczny tort Komunijny:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)