poniedziałek, 14 maja 2018

Tęczowy serniczek na zimno

Pyszny, kolorowy i orzeźwiający deser do kawy. Kochają go nie tylko dzieci ale również dorośli.
Jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i czekania na stężenie kolejnych warstw sernika.




800 g serka homogenizowanego waniliowego
galaretki: niebieska, różowa, zielona, żółta i czerwona
ok 20 herbatników



Każdą galaretkę rozpuścić w szklance (250ml) gorącej wody (galaretki na 3 ostatnie warstwy można zrobić po ok godzinie aby nie okazało się, ze za szybko tężeją). Odstawić do lekkiego stężenia. Do osobnych misek przełożyć po 200 g serka, dodać galaretki i dokładnie wymieszać. Jedna galaretka zostanie do wylania na wierzch sernika.
Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią i na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wylać tężejącą masę niebieską. Wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wylewać kolejne warstwy sernika i za każdym razem wkładać do lodówki do stężenia. Na stężony sernik wylać czerwoną galaretkę. Serniczek wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


13 komentarzy:

  1. Joasiu!
    Piękny, smaczny i elegancko podany, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak z bajki <3 W sam raz na urodziny dla małej księżniczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) dzieci go uwielbiają :)

      Usuń
  3. Joasiu wymyśliłaś piękny serniczek, aż żal go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przecudaśny! Aż chce się złapać kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię tego typu desery:) Do tego wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)