środa, 2 maja 2018

Bułeczki z mlekiem w proszku

Przepis na te bułeczki znalazłam niedawno na blogu "Moje wypieki i nie tylko". Od razu wiedziałam, że muszę je upiec ponieważ uwielbiam takie drożdżowe wypieki. Podczas pieczenia w całym domu cudownie pachniało drożdżowym ciastem. Bułeczki zajadaliśmy jeszcze ciepłe. Są przepyszne, delikatne i bardzo puszyste. 
Przygotowanie ich jest trochę pracochłonne ale naprawdę się to opłaca gdyż bułeczki są po prostu cudowne :)



250 g mąki pszennej
120 ml ciepłej wody
3 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
4 łyżki mleka w proszku
1 duże jajko w temp. pokojowej
3 łyżki miękkiego masła

jajko do posmarowania bułeczek



Do miski wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier, sól i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Dodać jajko, wymieszać. Wsypać mąkę i krótko wyrobić do połączenia składników. Dodać masło i wyrabiać ok 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ścianek miski. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Po tym czasie uderzamy pięścią aby odgazować ciasto. Formujemy okrąg i dzielimy  go na 8 części. Każdy kawałek zagniatamy i wałkujemy na podłużny placuszek, który zwijamy w rulon. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.




14 komentarzy:

  1. Chętnie schrupała bym kilka bułeczek z samym masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze ciepłe z masełkiem, pycha :)

      Usuń
  2. Mniam! Ale pysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię taakie bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentują takie bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto poświęcić trochę czasu i energii dla takich domowych bułeczek. Ależ jestem ciekawa jak smakują takie z dodatkiem mleka w proszku:)
    Cudownie apetyczne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa naprawdę warto je upiec. Smak wynagradza długi czas przygotowania ;)

      Usuń
  6. Ciekawy przepis, wykorzystam go kiedyś:)
    Smacznie pozdrawiam Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)